Strona główna » Jak się żywić i gotować? Wskazówki
🥗Wiele osób pyta jak sobie poradzić z żywieniem i gotowaniem w czasie pandemii. Oto kilka wskazówek, które mogą Wam to ułatwić:
✅Planuj posiłki z wyprzedzeniem – regularne spożywanie posiłków o określonych godzinach może zapobiec zaglądaniu do lodówki z nudów i pozwoli zapobiegać podjadaniu.
✅Rób listę zakupów – spisuj produkty potrzebne do zaplanowanych wcześniej posiłków, zmniejszy to ryzyko kupowania pod wpływem emocji i impulsu oraz skróci czas zakupów – jeśli pogrupujesz produkty na sekcje będziesz mógł sprawnie zrobić zakupy i unikniesz bezcelowego krążenia między regałami.
✅Staraj się urozmaicać pokarmy – niech w każdym daniu znajdzie się produkt węglowodanowy (owoc, pieczywo, kasza, makaron, ziemniaki, ryż, płatki owsiane – warto wybrać produkty pełnoziarniste), źródło białka (jajko, strączki, chude mięso, ryby, nabiał), źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, oliwki, awokado, pestki, nasiona, orzechy, siemię lniane, olej lniany) i warzywa. Im bardziej różnorodne posiłki, tym mniejsze ryzyko niedoborów.
✅Minimalizuj odpady – staraj się maksymalnie wykorzystać produkty. Obierki z marchewki, selera, pietruszki, liście pora, obierki od cebuli, zwiędnięte zioła – można trzymać w lodówce, kiedy zbierze się mieszanka warto zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu. Taki wywar doskonale sprawdzi się w kuchni jako baza wielu potraw. Obierki od owoców można analogicznie przerobić na kompot. Po przestudzeniu można dosłodzić miodem i podawać rozcieńczone z wodą.
✅Czytaj etykiety – dokonuj świadomych wyborów. Warto wybierać produkty zdrowsze – im krótszy skład, tym lepiej. Unikaj produktów wysokoprzetworzonych i gotowych.
🔆Mamy świetny czas, by nauczyć się gotować i świadomości żywienia, skorzystajmy z niego! 🙂
