Strona główna » Jak skomponować wartościowy posiłek
Chcielibyście jeść prawidłowo, ale nie macie pojęcia jak to zrobić? Nie ma sprawy, już podpowiadamy!
Zadanie na dziś to przejrzeć produkty, które macie w domu i pogrupować je według schematu na
✅białka,
✅tłuszcze
✅węglowodany.
Głównymi źródłami białek są produkty takie jak: mięso, ryby, chude wędliny, tofu, jajka, jogurty, kefiry, twaróg, strączki. 🍳🍗🥛
Źródła węglowodanów to wszelkie kasze, ryż, makarony, pieczywo, płatki owsiane, owoce, warzywa typu marchew, ziemniaki, bataty, kukurydza.🍌🍎🍇🌽🥐🍞🥞
Do źródeł tłuszczu zaliczamy oliwę z oliwek, olej (najlepszę są tłoczone na zimno, np. lniany), orzechy, awokado, masło, ziarna np. słonecznika, dyni. 🧈🥑🥥
Warzywa to źródło witamin i składników mineralnych, powinny się znaleźć chociaż w niewielkiej ilości w każdym posiłku.🥦🥒
Wartościowy posiłek to taki, który zawiera każdą grupę produktów.
Przeciętnie przyjmuje się, że dorosła osoba powinna dostarczyć sobie około 50% energii (kcal) z produktów węglowodanowych, 30% z tłuszczy i 20% z białek.
Potrzebujecie wskazówki? 😉 Podrzucimy Wam kilka smacznych inspiracji, jeśli chcecie!🥰
