Strona główna » Jak zmienić nawyki żywieniowe
1. Zminimalizować spożycie produktów, które sa wysoko przetworzone. To w większości produkty paczkowane, z długą datą przydatności, konserwowane, z dużą ilością soli lub cukru. Zamiast tego wybieraj produkty robione ręcznie – dobrej jakości wędliny na wagę, ręcznie pieczone ciastka z naturalnych składników, pasty i przeciery od lokalnych dostawców.
2. Ogranicz spożycie soli i cukru. Zamiast soli warto stosować przyprawy, sól jest tez zawarta w niektórych z nich, dobrze stopniowo obniżać swój próg smakowy, nie odczuje się wtedy tak gwałtownego przeskoku i potrawy nie będą sprawiały wrażenia niesmacznych. Zamiast cukru można użyć zdrowszych zamienników, a nawet słodzić owocami.
3. Pij dużo wody, to najlepszy sposób na DETOX. Woda warunkuje prawidłową pracę narządów odpowiedzialnych za porządek w organizmie, dodatkowo warunkuje wchłanianie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Warto pić wody średnio i wysokozmineralizowane.
4. Zrezygnuj ze smażenia na głębokim oleju, a naucz się gotowania na parze, grillowania na patelni czy w opiekaczu, duszenia, pieczenia. Jeśli smażyć, to zamiast oleju lepiej na oliwie z oliwek.
5. Dobre źródła tłuszczu to orzechy, nasiona dyni, słonecznika, siemię lniane, awokado, oliwa z oliwek, olej lniany (używany bez obróbki), ryby.
6. Warzywa i owoce to cenne źródło witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zadbaj, by warzywa znalazły się w każdym posiłku, a zamiast soku wybierz cały owoc.
