Strona główna » Upiecz sobie chleb z ODK Słońce
Zachęcamy do podjęcia wyzwania i upieczenia swojego chleba! Proponujemy przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący!
Składniki: ok 850g mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 1 paczka drożdży w proszku (2 i 1/4 łyżeczki), 1 szklanka wody (250ml), 1 szklanka mleka (250ml), 3 łyżki masła, tłuszcz do natłuszczenia foremki, 1 żółtko wymieszane z łyżeczką wody.
Wykonanie: W dużej misce lub naczyniu miksera łączymy 625g mąki, sól, cukier i drożdże. W garnuszku podgrzewamy mleko, wodę i masło. Powinny być ciepłe, ale nie gorące (ok 40*). Mleko z wodą wlewamy do mąki, dosypujemy po trochu mąki tak, by ciasto było miękkie i utrzymywało kształt.
Ciasto wyrabiamy ręcznie ok 10 minut lub mikserem – końcówką z hakiem – na wolnych obrotach ok 6-7 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. W misie naczynia powinno przestać się kleić i łatwo odchodzić od ścian naczynia.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do natłuszczonej miski i obracamy tak, by było pokryte tłuszczem na całej powierzchni. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Ciasto powinno zwiększyć objętość.
Natłuszczamy dwie formy, posypujemy bułką tartą lub mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą po kolei rozpłaszczamy delikatnie, zwijamy w rulon i wkładamy do foremki łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut, by znowu podrosło.
Piekarnik nagrzewamy na 200*. Bochenki smarujemy z wierzchu mieszaniną żółtka z wodą i wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 minut. Powinny nabrać złocistego koloru. Po upieczeniu studzimy na kratce i dajemy całkowicie ostygnąć.
